Uudelle Isotammi-käyttäjälle

From wikitammi

Uudelle Isotammi-käyttäjälle

Yleistä

Isotammi on palvelu,

  • joka auttaa käyttäjää muokkaamaan sukuaineistoaan yhtenäisten laatuohjeiden mukaiseksi
  • jolla käyttäjä voi ladata valmista aineistoaan palveluun, katsella sitä kuin se olisi jo yhdistetyssä Isotammi-tietokannassa

Aineistojen lopullisesta yhdistämisestä Isotammi-tietokantaan tiedotetaan myöhemmin erikseen.

Palvelun demossa voi tutustua helposti palveluun ja aineiston näkymiseen siinä. Vaihda tarvittaessa käyttökieli suomeksi tai ruotsiksi.

Rekisteröityminen Isotammeen

Rekisteröidy lomakkeella "Täytä käyttäjätietolomake Isotammeen" (https://isotammi.net/register), anna siihen aiemmin annettu sähköpostiosoitteesi. Anna myös nimi, keksi käyttäjätunnus ja salasana sekä ruksaa kohta "I have read and agree the Terms of use". Nimen ei tarvitse olla sama kuin liittymislomakkeella annettu! Jos rekisteröinti menee läpi, niin saat automaattisesti sähköpostiisi tervetuloa-viestin (toistaiseksi se on englanniksi!). Siinä on vielä vahvistuslinkki - kun sitä klikkaamalla  vahvistat käyttäjätunnuksesi ja kirjaudut samalla automaattisesti sisään Isotammeen.

Uudelle käyttäjälle laitetaan ensin oikeudet, niin joilla pääsee käyttämään gedcom-työkaluja. Kun ne ovat tulleet tutuiksi ja käytät jo Gramps-sukututkimusohjelmaa, oikeuksia laajennetaan pyynnöstä sellaisiksi, joilla lataat palveluun ja hallinnoit "tarjokasaineistoja" Suomi-tietokantaan.

Käytön aloittaminen

Isotammen oikeassa yläkulmassa on "hampurilaisvalikko" (kolme viivaa), jonka kautta löydät "My Home Page" -valinnan mm. kielenvaihtoa varten. Isotammi on kolmikielinen.

Muun sukututkimusohjelman kuin Grampsin käyttäjänä aloitat varmaan gedcom-tiedostolla Isotammen gedcom-työkalut -osion kokeilulla. Niillä voi siivota ja korjailla monia asioita ja mm. pelastaa tiedostoja, jotka ehkä karsiutuisivat sisäänluvussa Grampsiin. Huomaa, että työkaluissa on erityiset koostepaketti Sukujutuille ja Sukututkimus 2004:lle. Jos olet niiden käyttäjä, aloita ensin ohjelmasi koostepaketilla ja jatka sen jälkeen muilla työkaluilla. Työkalun nimen vieressä on linkki sen ohjeeseen.

Gramps

Jatka työkaluilla korjaamillasi gedcomeilla Gramps-sukututkimusohjelmaan, koska sen kautta (ns. Gramps XML-tiedostona) voit siirtää sukupuusi Isotammeen. Gramps on täysiverinen sukututkimusohjelma ja sen vahvuutena on tuki vaihtoehtoisille henkilönimille, paikkojen hierarkioille ja lähdeviitteiden hallinnalle. Ilman niitä Isotammeen ei saada rakenteisesti kunnollisia sukupuita.

Gramps on ladattavissa https://gramps-project.org/ -sivun Download-valinnasta. Valitse siitä tuorein versio 5.1.3. oman koneesi käyttöjärjestelmän mukaan. Asennusvaiheessa valitaan myös ohjelman "language". Ohjelman ja sen käyttöohjeiden suomennokset ovat hyvin ajantasaisia, joten valitse asennusvaiheessa "suomi".

Grampsissa on Ohjeet>Käyttöohjeet -valinta. Siitä pääset laajoihin ohjeisiin. Jos englannin kieli on hallussa, kannattaa vilkaista https://www.youtube.com/channel/UC0oz6NZk6S4spAF2D4YYzPQ . Videot ovat ihan päteviä, vaikkakin on tehty jo Grampsin aikaisemmalle versiolle.

Grampsiin pääsee mukavasti sisään perustamalla siihen esim. "Sibelius" nimisen sukupuun ja lataamalla siihen demopuumme ja tutkimalla sen toteutusta https://www.dropbox.com/s/9y0uj4ju0d53t27/Sibelius%2020210626-2021-09-29-00-01-17.gramps?dl=0

Tarjokasaineistosi

Kun olet ladannut gedcomisi Grampsiin ja tehnyt siinä mahdollisista lisämuokkauksia, ota siitä Gramps XML-muotoinen siirtotiedosto. Lataa siirtotiedosto Isotammen sivuilta löytyvin painikkein. Selaa sitten aineistoasi Isotammessa, myös rinnan Sibelius demokannan sisällön kanssa.

Gedcomeille ja Gramps XML-tiedostoille löytyy käyttöliittymässä painikkeet, joilla voit ladata aineistosi takaisin omalle koneellesi tai poistaa sen kokonaankin Isotammesta.

Tuki

Isotammen tukitiimi palaa aineistosi sisältöä koskevin vinkein, kun olet ladannut aineistosi palveluun ja tiimi ehtii katsella sitä Isotammessa. Vinkeissä keskitytään siihen, mitä aineistolle on ehkä tehtävä vielä luovuttavassa sukututkimusohjelmassa tai Isotammen gedcom-työkaluilla, jotta aineisto soveltuu aikanaan liitettäväksi Suomi-tietokantaan.

Isotammen viestitoiminnolla voit olla yhteydessä tukitiimiin.

Isotammi-facebook-ryhmässä saa ajankohtaista tietoa palvelusta ja sen kautta voi pyytää tietoja ja kommentoida.