Volkovon haudatut

wikitammesta

VOLKOVON HAUDATUT

Volkovon hautausmaa

Sutela (ven. Волкова деревня, Volkova derevnja) on entinen inkerinsuomalainen kylä ja historiallinen kaupunginosa Pietarin kaupungin alueella. Se sijaitsee Obvodnyi-kanavan eteläpuolella Moskovan ja Vytebskin rautateiden välissä Sutelanjoen (ven. Волковка, Volkovka) rannalla. Kylä kuului Pietarin Pyhän Marian seurakuntaan.

Vuonna 1756 Sutelan lähelle perustettiin ortodoksinen ja luterilainen Volkovon hautausmaa (ven. Волковские кладбища, Volkovskije kladbištša), jotka ovat kaupungin vanhimpia edelleen käytössä olevia hautapaikkoja.

Pietarin suomalaiset asukkaat kuuluivat enimmäkseen Pyhän Marian seurakuntaan ja haudattiin Volkovoon tai 1845 perustettuun Mitrofanin hautausmaahan. Siksi nämä hautausmaat ovat myös suomalaisen sukututkimuksen kohteita. Volkovon tutkimusta auttaa suuresti Benedikt Böhmin 3-osainen kirjasarja "Wolkowo - Lutherischer Friedhof in St. Petersburg", joka julkaistiin kuluvan vuosituhannen vaihteessa. Isotammen "Volkovon haudatut" perustuu näihin kirjoihin ja erääseen 3000 henkilöä kattavaan erillisluetteloon..

https://fi.wikipedia.org/wiki/Volkovon_hautausmaa

https://fi.wikipedia.org/wiki/Mitrofanin hautausmaa

Aineiston ominaispiirteet

Isotammen Volkovon haudatut-aineistossa on 82 000 henkilöä. He kuuluivat useisiin kansallisuuksiin, suurimpana ryhmänä saksalaiset Petrin, Mikaelin ja Herrnhutin seurakunnista. Pyhän Marian jäseneksi oli merkitty 4500 henkilöä. Ruotsalaiseen Pyhään Katariinaan oli kirjattu sama määrä. Seurakuntien jäsenyydet on kooditettu seuraavasti:

  • Luettelossa esiintyvät seuraavat seurakunnat. Cath. = Pyhän Katariinan seurakunta, Const. = Pyhän Konstantinin sotilasseurakunta, Gr. Orl. = Kreivi Orlovin kirkko Strenassa, Maria = Pyhän Marian seurakunta, Mich. = Pyhän Mikaelin seurakunta, Petri = Pyhän Pietarin seurakunta, 1. Kad. & 2. Kad. = 1. ja 2. kadettikunta, Smolna = Säätyläisnaisten instituutti Smolnan entisessä luostarissa, Neu Sar = Novosaratovkan saksalainen kolonia, Kron. = Kronstadtin saksalainen seurakunta, Oran = Oranienbaum, Z. Selo = Tsarskoje Selon saksalais-virolainen seurakunta, engl. = anglikaaninen seurakunta, griech. = kreikkalainen, French = ranskalainen, hall. = hollantilainen, est. = virolainen, jud. = juutalainen, kath. = katotilainen, lett. = latvialainen, orth. = ortodoksinen, ref. = reformistinen, schw. = ruotsalainen seurakunta Pietarissa.

Varhaisimmat henkilötapahtumat ovat 1749 syntymiä. Viimeiset kuolintapahtumat päättyvät 1912, joskin satunnaisia myöhempiäkin tapahtumia on. Ennen 1862 haudattuja oli 40 000 ja sen jälkeen 30 000.

Hautapaikan koordinaatit olisivat periaatteessa mielenkiintoisia tutkittaessa eri henkilöiden sosiaalista läheisyyttä. Valitettavasti Volkovan hautausmaan karttaa ei ole ollut käytettävissä ja koordinaatit puuttuvatkin suurelta osin.

Henkilöiden nimiä ole Isotammeen muokattu tai normalisoitu. Enimmäkseen ne ovat saksalaisten kirjurien jäljiltä. Suomenkielisissä nimissä on usein nähtävissä vaivoin alkuperäinen sukunimen muoto.

Aineisto sukututkijan kannalta

Saksalaisia henkilöitä löytyy enemmiltä Erik-Amburger-Datenbankista (https://amburger.ios-regensburg.de)