Wikitammi:Sukutietojen vakiointi Gedcom-ohjelmilla

From wikitammi
Revision as of 13:04, 1 November 2022 by PeterPower (talk | contribs)
(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)

Tietojen siirto gedcom-muodossa sukututkimusohjelmista toiseen menettää usein tietoja tai siirtää niitä vääriin kenttiin. Ongelmaan on tarjolla Gedcom-muunnoksia, joita käytetään itsepalveluna Isotammi.net palvelun kautta. Ensin sinun on rekisteröidyttävä palveluun. Saat silloin oikeudet työkalujen käyttöön. Ks. rekisteröimisohjeet.

Muunnosten käyttö on tarpeen myös, kun sukupuita halutaan tallettaa Isotammeen. Tämähän tapahtuu lukemalla muokattu gedcom-tiedosto Gramps-sukututkimusohjelmaan, josta tiedot siirtyvät xml-muodossa ilman virheitä Isotammeen.

Sisäänkirjautumisen jälkeen on Käyttäjän Isotammi-aloitussivu -sivun vasemmassa reunassa ""Gedcom työkalut" laatikko, josta jatketaan Gedcom tiedostot -painikkeella. Uudessa ikkunassa lataat oikeassa reunassa palveluun uuden gedcom-muotoinen tiedostosi. Selaa -painikkeella avautuu oman tietokoneesi resurssienhallinta. Hae siinä gedcom-tiedostosi, anna tiedostolle helppo lyhytnimi (tiedostonimet voivat olla pitkiäkin) ja aloita siirto palveluun Lähetä -painikkeella.

xx

Ikkunan vasemmassa reunassa on listattuna ja valittavissa jo aikaisemmin palveluun lähettämäsi tiedostot ja nyt lataamasi uusi gedcom-tiedostokin ilmaantuu listaan. Listassa eivät näy ne tiedostot, jotka olet jo tuhonnut palvelusta. Sen voit tehdä milloin vain.

Valitse tällä kertaa käsittelyyn tuleva tiedostosi napsauttamalla kahdesti sen nimeä listalla. Avautuvan ikkunan vasemmassa laatikossa on tiedostosta lyhytnimi ja Näytä tiedot -valinnan kautta tilastoa tiedostosta. Suosittelemme, ettet poista oletusarvoista lupaa Isotammen tuen tarkastella tiedostoasi. Tuki voi neuvoa työkalujen käytössä sinua vain, jos voi katsella tiedostoa sinun luvallasi. Tietoja ei käytetä muuhun kuin sinun tukemiseesi.

Yleisiä ohjeita työkalujen käyttöön

Työkaluja käytetään sivun oikeassa reunassa olevan Toiminnot -laatikon kautta. Valittavissa on seuraavat työkalut eli muunnokset:

xx

Muunnos käynnistetään nimilinkistään. Ohje muunnoksen käyttämiseen löytyy Kuvaus-linkistä.

Useissa muunnoksissa on lisävalintoja. Voit testailla muunnoksien vaikutuksia vapaasti, koska muunnettu gedcom tallentuu palveluun uutena versiona vasta, kun erikseen hyväksyt tallentamisen. Tallennettuja versioita voi myös hävittää. Alkuperäinen gedcom-tiedostosi jää talteen muuttumattomana, mutta voit halutessasi poistaa sen muunnosversioineen kokonaan Isotammesta.

Muunnoksia voi ajaa valitsemassaan järjestyksessä. Muunnokset eivät vaikuta toisiinsa.

Jos tiedosto on tuotettu Sukujutut- tai Sukututkimus 2004-ohjelmalla, niille löytyy omat koostemuunnoksensa. Aja ne ensin ja jatka sitten tarvittaessa muilla erillismuunnoksilla.

Jokainen muunnosajo luo uuden version tiedostosta. Niitä voi käsitellä Versioiden hallinta painikkeesta.

Kun muokkaukset on tehty, muokattu gedcom-tiedosto luetaan takaisin omalle tietokoneelle Nouda tämä tiedosto työasemallesi -painikkeella. Tiedosto tuhotaan Isotammesta kokonaan Poista tämä Gedcom palvelimelta -painikkeella.