Lokakuu 2021 Versiotiedote

From wikitammi
Revision as of 11:43, 1 October 2021 by PeterPower (talk | contribs) (→‎Aineistojen hallinta)
(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)

Isotammen lokakuussa 2021 julkaistun version päämuutokset ovat

  • navigoinnissa
  • viuhkakaaviossa
  • haku-toiminnoissa

Käyttäjät saavat version käyttöönsä yksinkertaisesti kirjautumalla uudelleen Isotammi-palveluun. Jos muutoksia ei näy, on syytä tyhjentää selaimen välimuisti.

Versiossa on useita käyttäjille näkymättömiä teknisiä muutoksia. Tämänkin vuoksi käyttäjiä kehoitetaan aktiivisesti testaavan uutta versiota poistamalla Isotammesta edellisiä aineistojaan, lataamalla uusia ja kohdistamaan niihin kaikkia valinnoissa näkyviä vaihtoehtoja. Havainnoista ilmoitetaan Isotammen aloitussivulla oikealla yläkulmassa olevasta "hampurilaisesta" (kolme päällekkäistä viivaa) avautuvasta Ota yhteys tukeen -valinnalla.

Navigointi

Aloitussivulla on selkeytetty Aineistojen hallinta ja Selaa sisältöjä -osioita.

Isotammen aloitussivu.jpg


Aineistojen hallinta

Käynnistetään Aineistoluettelo-painikkeesta. Avautuu ensin näkymä

Yläosassa on tutkijan Isotammessa olevien gramps-tiedostojen luettelo (kuvassa tiedostoja on vain yksi!). Vasemmassa laidassa oleva sininen aineistotunnus toimii avaa jatkotoimenpiteiden valikon ao. tiedostolla. Oikeassa reunassa oleva Vaihe-sarake kertoo, missä käsittelytilassa aineisto on:

  • Tallettamassa – Tiedostoa viedään tietokantaan
  • Tutkijan aineisto – Tiedot on talletettu tutkijan aineistona
  • Tarkastus pyydetty – Odottaa tarkastusta
  • Hyväksytty – Tarkastus tehty
  • Sulautettu – Liitetty yhteiseen sukukantaan (tila ei ole vielä käytössä)
  • Palautettu – Palautettu tutkijalle kommentein

Tarkastusprosessin olennainen piirre on tutkijalle annettava palautus. Se toteutuu vasta Isotammen myöhemmässä versiossa.

Alaosassa on uuden gramps-tiedoston tuontiin tarpeelliset painikkeet.

Napsauttamalla aineiston tunnusta vasemmassa sarakkaassa tutkijalle avautuu uusia valintoja. "Sulautusta" ei ole vielä tosiasissa toteutettu Isotammen tähän versioon.

Aineistojen hallinta 2.jpg
Selaa sisältöjä

Ensin valitaan yksi tarjolla olevista aineistoista. Tässä versiossa Yhteinen sukupuu on sama kuin Isotammen Sibelius-demokanta, mutta jatkossa siinä lisätään tutkijoiden tarkastettuja aineistoja. Tutkija voi valita selattavaksi myös yhden omista Isotammeen ladatuista aineistoistaa. Selaus näyttää aineiston samalla tavoin kuin demokantakin.

Viuhkakaavio 2.jpg

Viuhkakaavio

Toukokuussa julkaistun viuhkakaavion toiminnallisuutta on parannettu. Kaavio löytyy Henkilön Sukulaisuudet-osiossa olevan Perheet-kielekkeen vierestä. Kaaviossa olevaa henkilöä napsauttamalla siirrytään tähän henkilöön ja hänen viuhkakaavioonsa.

Esimerkkikaaviossa on keskushenkilönä Jean Sibeliuksen isä. Kaavion yläpuoliskossa on esivanhempien sukupolvet. Alapuoliskossa ovat keskushenkilön jälkipolvet. Kaaviosta näkee helposti vähemmälle tutkimukselle jääneitä sukujohtoja.

Hakutoiminnot

Aikaisemmin on voinut hakea henkilöitä nimen osilla, esim. etunimellä tai sukunimellä. Nyt on mahdollista myös Vapaa nimihaku, jossa haku kohdistuu henkilön kaikkiin nimitietoihin ja jossa voi käyttää ns. Lucene-sääntöjen mukaisia tarkenteita. Esim. "Ann*" löytää nimenosan alusta Annat, Annit, Annintyttäret ja "ann~" löytää myös kaikki ne tapaukset, joissa nimissä on jossain kohtaa "ann", siis esim. "Johannes". Isotammen ohjeisiin kirjoitetaan myös enemmän esimerkkejä vapaasta nimihausta.

Villikortti.jpg