Suomalaiset erityispiirteet

wikitammesta

Ääkköset

Kotimaiset aakkoset ja mm. aikamuodot voidaan varmistaa parhaiten suomalaisella toteutuksella.

Patronyymit ja matronyymit

Kansainväisillä ohjelmistoilla on vaikeuksia Suomen ja Skandinavian yleiseen nimikäytännössä, jossa sukunimeä ei useinkaan ole vaan isän tai äidinnimellä ilmaistaan henkilön vanhempia. Gramps-ohjelmassa nekin on talletettava erityiskenttään (loppuliite, suffix), mutta Isotammi-sovelluksessa tälle nimenosalle on oma luonteva paikkansa.

Vaihtoehtoiset nimet

Henkilön elinkaaren aikaiset nimet (syntymänimi, avionimi, tunnettu..) on talletettavissa helposti. Samoin niiden muodot ruotsin- ja suomenkielisinä ovat sukututkimusaineistoissa arkipäivää. Sama koskee paikannimiä, joilla kielisyyden lisäksi on erityispiirteinä tietyn muodon esiintymisajat.

Lähteet

Isotammen laatuohjeissa annetaan perusteelliset ohjeet, miten lähdeviittaukset suomalaisiin lähteisiin kirjataan. Suomalaista sukututkijaa palvelevat alkuperäislähteinä Kansallisarkiston ja Suomen Sukuhistoriallisen Seuran digitoimat alkuperäislähteet. Isotammi on toteuttanut digisivuihin lähdeviittauksen sieppaamisen ja helpon lisäämisen Grampsiin.

HisKi

Myös paljon käytetyn HisKi-palvelun viitteitä voidaan tallentaa Grampsiin, odottamaan niiden vaihtamista lopullisiin alkuperäislähteiden viittauksiin.

Paikannimikannat

Isotammi-palvelun puitteissa SSS kokoaa lähinnä kirkonkirjoihin perustuvia paikannimikantoja. Niistä tutkija löytää pitäjän alueella esiintyneet asutuspaikat esiintymisaikoineen ja verkko-osoitteilla (url) varustettuine lähdeviittauksineen. Näin tutkijan on vaivatonta löytää paikan esiintymiset ja siirtyä sen digitoituun sivuun.

Tietoturva

Ulkomaisissa sukututkimusalustoissa aina olevaa epävarmuutta tietojen turvallisuudesta ei ole Isotammessa. Sen tietokannat ovat Suomessa SSS:n hallinnassa.

Takaisin