Oma aineisto Isotammeen

From wikitammi
Revision as of 20:57, 21 January 2021 by KKujansuu (talk | contribs)

Gedcom-palvelut

Isotammen gedcom-palveluihin tutkija lataa aineistonsa omasta sukututkimusohjelmastaan tulostamassaan gedcom-välitystiedostossa. Sen tiedostotarkenne on ".ged". Ainakin GEDCOM 5.5. ja GEDCOM 5.5.1 -versioita tuetaan. Tutkija voi palauttaa Isotammen palvelussa muokatun aineistonsa omalle koneelleen takaisin samassa gedcom-muodossa. Tiedoston latauksiin tutkija tarvitsee internet-yhteyden ja selaimen.

Tarjokasaineistot

Tutkija lataa aineistonsa Isotammi-palveluun Gramps XML-muotoisella välitiedostolla. Aineisto auditoidaan Isotammen tukitiimin toimesta, jotta voidaan varmistua aineiston yhteensopivuudesta Laatuohjeiden kanssa. Tutkija saa mahdollisista puutteista palautteen. Hyväksytty aineisto sulautetaan Isotammen tietokantaan samalla, kun poistetaan päällekkäisyydet ja erot tarjokasaineiston ja Isotammen kesken. Sulautuksen jälkeen aineiston hallintaoikeudet siirtyvät Suomen Sukututkimusseuralle.

Gramps

Gramps on avoimen lähdekoodin sukututkimusohjelma, johon tutkija lataa alunperin oman aineistonsa gedcom-välitiedostolla. Gramps on tutkijan omalla tietokoneelle ladattava ohjelma, johon ulkopuolisilla ei ole pääsyä. Ohjelmaa käytetään kuin mitä muuta työasemakohtaista sukututkimusohjelmaa. Isotammen kannalta on tärkeää, että Gramps tukee mm. vaihtoehtoisia nimiä, paikkahierarkioita ja lähderakenteita Laatuohjeissa kuvatulla tavalla. Isotammeen tutkija siirtää aineiston Grampsin tarjoamissa XML-tiedostomuodoissa. Ilman kuvia ("medioita") olevan siirtotiedoston tarkenne on ".gramps" ja medioita sisältävän siirtotiedoston tarkenne on ".gpkg".