Hiskipuiden ohjesivut

wikitammesta
Versio hetkellä 15. joulukuuta 2020 kello 19.06 – tehnyt PeterPower (keskustelu | muokkaukset) (→‎Sukupuolen asettaminen)

Yleistä

Hiskipuut ovat seurakuntakohtaisia Gramps-kantoja (.gramps), joiden alkuperäinen sisältö on valmiiksi ladattu Hiski-tietokannasta. Latauksen hoitaa Isotammi-tiimissä Kari. Hiskipuihin on yhdistetty kaikki Hiskissä seurakunnasta löytyvät sarjat (kastetut, vihityt, haudatut, muuttaneet). Osassa seurakuntia jokin sarja voi puuttua Hiskistä.

Hiskissä tiedot ovat alkuperäislähteiden kopioita, joten niissä on suurta kirjavuutta kirjoitusasuissa ja merkinnöistä. Sukusuhteita voi suoraan päätellä kastettujen vanhemmista ja vihkipareista. mutta suhdetietoja on runsaasti myös kommenteissa ja ammattitiedoissa. Henkilö esiintyy alkuperäisessä aineistossa yhtä monta kertaa kuin hänet on kastettu, vihitty, haudattu ja hän on ollut kastetun lapsen vanhempana.

Hiskipuita on jalostettava Grampsissa niin, että

  • henkilö esiintyy vain kerran
  • perhekokonaisuudet on koottu vihkitietoineen ja lapsineen
  • kommenteissa olevat tiedot on hyödynnetty ja rekisteröity sukusuhteiksi.

Jalostustyötä varten Grampsiin on Isotammen tiimin toimesta kehitetty useita työkaluja (laajennuksia).

Hiskipuita voi hyödyntää mm. seurakuntatasoisen sukututkimuksen tekemisessä ja perinteisessä sukututkimuksessa tehokkaana työkaluna Hiskistä löytyvien tietojen koostettuun tarkasteluun henkilöstä ja perheistä. Hiskipuut tarjoavat myös muille kuin sukututkijoille laadukasta lähtödataa tilastonanalyysien yms. tekemiseen (mm. kuolinsyyt, nimikäytännöt, muuttoliikkeet).

Seuraavaksi esitellään jalostamisen työvaiheet siinä järjestyksessä kuin ne on tarkoituksenmukaista toteuttaa.

Henkilönimien muokkaus

Kappaleiden otsikot toimivat linkkeinä ao. työkalun ohjeisiin.

Name Merge Tool

  • Muokkaus aloitetaan nimimuotojen sulautuksella.
  • Nimimuotojen sulautus tehostaa merkittävästi perheiden ja henkilöiden sulauttamista, tapahtuu se Grampsin automaattisilla työkaluilla tai käyttäjän manuaalisena työprosessina
  • Työkalulla vakioidaan nimenosa kerrallaan ja sukupuoli huomioiden
  • Nimenosia ovat etunimi (voi koostua useasta etunimestä), sukunimen etuliite (esim. "von"), sukunimi ja patro/matronyymi.
  • Viimeisin nimenosa, suomalaiselle sukututkimukselle tärkeä tieto, puuttuu gedcom-standardista. Tieto on siksi tallennettu sukunimen Jälkiliite-kenttään, jolla ei juuri ole muuten käyttöä suomalaisessa tutkimuksessa.

Namien muokkaustyökalu

Sukupuolen asettaminen

Tämän työkalun saa käyttöön Grampsin Sivupalkin grampletinä.

Perheiden automaattinen sulautus

Family Auto Merge Tool

Perheiden manuaalinen sulautus

Multi Merge Tool

Henkilöiden sulautus

Multi Merge Tool

Lisätietojen, Ammattien ja patronyymien hyödyntäminen