Gramps-laajennukset

From wikitammi
Revision as of 14:20, 24 February 2020 by KKujansuu (talk | contribs)
Other languages:
suomi

Isotammen Gramps-laajennukset

Sivulla

  https://github.com/Taapeli/isotammi-addons

olevan ohjeen mukaan voit asentaa Isotammi-projektiin liittyviä Gramps-laajennuksia (lisäosia).

Toistaiseksi käytettävissä ovat seuraavat kolme grampletia, kaksi sääntöä ja yksi työkalu:

Grampletit:

 Päivämäärät (Dates)
 Paikkatyökalu
 Select addon source

Säännöt:

 Events with an invalid date
 Events with a valid date  

Työkalu:

 Muodosta lähdeviitteet lisätietojen perusteella  

Gramps-laajennuksista yleisesti on lisätietoa Grampsin käyttöohjeessa https://gramps-project.org/wiki/index.php/Gramps_5.1_Wiki_Manual, sivuilla (englanniksi):

Grampsin laajennustyypit

Grampletit

Grampletit ovat pikkuohjelmia, jotka voi asentaa osaksi Grampsin käyttöliittymää joko Grampsin työpöydälle (Dashboard) tai jonkin listausnäytön alaosaan tai oikeaan reunaan. Grampleteista on lisätietoa Gramps-käyttöohjeessa: https://gramps-project.org/wiki/index.php/Gramps_5.1_Wiki_Manual_-_Gramplets

Säännöt

Sääntöjen (rule) avulla voidaan muodostaa Grampsin "käyttäjän suotimia" (filter), joita voi käyttää rajaamaan listausnäyttöjä ym. Sääntöjä voidaan asentaa vasta Gramps-versiosta 5.1 alkaen. Suotimista on lisätietoa Gramps-käyttöohjeessa: https://gramps-project.org/wiki/index.php/Gramps_5.1_Wiki_Manual_-_Filters

Työkalut

Työkalut ovat apuohjelmia, jota asentuvat Grampsin Työkalut-valikkoon. Tässä valikossa on vakiona alakohdat "Analysointi ja tutkimus", "Sukupuun käsittely", "Sukupuun korjaus" ja "Apuvälineet". Isotammen työkalut asentuvat kuitenkin omaan alavalikkoonsa "Isotammi-työkalut" (Isotammi tools). Toistaiseksi tässä on siis kuitenkin vain yksi työkalu.

Isotammi-laajennukset

Tässä lyhyet kuvaukset yllämainituista laajennuksista:

Dates

Dates (Päivämäärät) -gramplet asennetaan tapahtumalistaukseen (Events). Sen avulla voi manipuĺoida tapahtumien päivämäärätietoja, erityisesti korjata virheellisessä muodossa olevia päivämääriä. Valitse ensin yksi tai useampia tapahtumia, joihin haluat kohdistaa toiminnon sekä haluttu korjaustoiminto ja paina "Suorita" (Execute). Tätä voi käyttää ym. säännön "Events with an invalid date" kanssa niin että muodostaa ensin suotimen, joka etsii virheelliset päivämäärät.

Paikkatyökalu

Paikkatyökalun (PlaceTool) avulla voi manipuloida useita paikkatietoja kerrallaan. Se osaa muodostaa paikkahierarkian pilkuilla erotelluista paikannimistä, pakkojen tyypin voi vaihtaa, paikkakunnat (esim. kylät) voi sen avulla siirtää oikean pitäjän sisään, korjata systemaattisia kirjoitusvirheitä. Paikkatyökalu Sijoitetaan paikat-listausnäkymään.

Select addon source

Select addon source (suomenkielinen nimi hakusessa) sijoitetaan työpöydälle ja sen avulla voi valita mistä lähteestä laajennuksia asennetaan, Grampsin oletuspaikasta vai Isotammen laajennuksista.

Events with an invalid/valid date

Events with an invalid date/Events with a valid date ovat sääntöjä, joiden avulla voi etsiä tapahtumia, joissa on virheellisiä päivämääriä. Nämä eivät ole tarkalleen toistensa vastakohtia, koska tapahtumalta voi myös puuttua päivämäärätieto, jolloin se ei osu kumpaankaan sääntöön.

Muodosta lähdeviitteet lisätietojen perusteella

Työkalu "Muodosta lähdeviitteet lisätietojen perusteella" (generatecitations) on erikoistunut työkalu, joka osaa tulkita digihakemistosta tai SSHY:n sivulta saadun lähdeviitteen, joka on talletettu Grampsissa esim, jonkin tapahtuman lisätietoon. Työkalu muodostaa sitten ko. tekstin perusteella lähdeviittauksen, lähteen sekä arkiston Grampsiin ja poistaa alkuperäisen lisätiedon. Työkalu prosessoi samalla kertaa kaikki tätä muotoa olevat lisätiedot.