Gedcom työkalut Paikat

wikitammesta
Versio hetkellä 5. marraskuuta 2019 kello 09.49 – tehnyt KKujansuu (keskustelu | muokkaukset) (→‎Tarkoitus)

Gedcom työkalut Paikat

Tarkoitus

Isotammen Paikat-työkalu tarjoaa tutkijalle monipuoliset keinot gedcom-tiedoston paikkatietojen muokkaamiseen Gedcom-standardin mukaiseen muotoon.

Sukupuussa henkilöillä ja perheillä on tapahtumia. Tapahtumatyypin lisäksi tapahtuman keskeisiä tietoja ovat tapahtuman aikatieto ja tapahtumapaikka. Gedcom-standardissa esim. syntymätapahtumasta voitaisiin antaa tiedot, että henkilö syntyi 24. joulukuuta 1903 Winnipegin kaupungissa, joka sijaitsee Manitoban osavaltiossa Kanadassa. Gedcom-tiedostossa henkilön alta löytyisi seuraavat rivit:

1 BIRT
2 DATE 24 DEC 1903
3 PLAC Winnipeg, Manitoba, Canada

Paikkatiedon pitää Gedcom-standardin mukaan antaa tieto paikan hierarkiasta; mihin ylemmällä oleviin paikkatasoihin paikka kuuluu. Hierarkia kirjoitetaan nousevaan juridiseen järjestykseen, vasemmalta oikealla, ja paikka ja sen ylemmät tasot erotetaan pilkuilla.

Sukututkimusohjelmissa PLAC -kenttä on yleensä tavallinen tekstikenttä, johon tutkija voi kirjoittaa paikalle hierarkian tai ei. Vaikka tutkija kirjoittaisikin hierarkian, hän voi siinä noudattaa omaa mieltymyksiään järjestyksestä ja pilkutuksesta. Monia miellyttää esim. yo. paikkatieto muodossa "Manitoba Winnipeg" tai "Kanada Winnipeg".

Työkalun käyttö

Valitse Isotammen gedcom-työkaluista "Paikat"
Rastita haluamasi asetukset (ks. alempana)
Suorita muunnos.

Tarkista muunnoksen tulokset sivun alaosasta.

Jos olet muunnokseen tyytyväinen, käytä painiketta "Tallenna tulos", jolloin aikaisempi gedcom-tiedostosi saa uuden versionumero (.0) ja muunnettu gedcom-tiedosto tallennetaan aikaisemman gedcom-tiedoston versionumerolla. Jos et halua tallentaa muunnettua gedcom-tiedostoa, poistu gedcom-työkaluista tai aja jokin muu muunnos.

caption

Asetuksien kuvaus

"Näytä..." alkuiset valinnat eivät muunna mitään, ne vaikuttavat vain siihen, mitä rivejä muunnoksen tuloslistalla näytetään. Kokeile näillä valinnoilla vapaasti.

"Näytä kaikki paikannimet"-valinnalla on hyvä alkaa ja ajaa sillä muunnos. Tällöin tuloksessa näkyvät kaikki gedcom-tiedoston paikkatiedot. Jos niistä havaitaan ryhmiä , esim. jonkun paikkakunnan kaikki paikat on kirjoitettu "käänteiseen järjestykseen" ja ilman välipilkkuja (esim. "Joutsa Pärnämäki" ja "Joutsa Tolvasniemi Hasa", lisää valintoihin "Käsittele vain paikat joissa tämä merkkijono" ja siihen ehto "Joutsa". Aja muunnos. Jos tuloslistaan tuli vain Joutsan paikkoja ne kaikki olivat em. muotoisia, lisää vielä valinnat "Käännä paikkojen järjestys" ja "Korvaa välilyönnit pilkuilla". Aja muunnos. Jos Joutsan paikat ovat nyt oikeassa nousevassa hierarkiajärjestyksessä ja pilkkuerotettuna, tarkista vielä puuttuuko Joutsan yläpuolelta "Suomi" taso. Sen saat tarvittaessa lisätyksi lisävalinnalla "Lisää tämä nimi loppuun" ja siihen ehto "Suomi". Aja muunnos. Jos kaikki Joutsan paikat näyttää edelleen hyvältä, valitse lisää "Korvaa muutetut PLAC-tunnisteet PLAC-X:llä". Aja muunnos. Viimeisin korvaus vaikuttaa jatkossa siten, että Joutsan paikat pysyvät muunnettuina eikä mikään jatkovaikutus enää muuta niitä muuksi.

Käy tällä tavoin palastellen läpi kaikki gedcom-tiedoston paikat, kytkemällä aluksi päältä kaikki valinnat ja asettamalla valinta "Näytä muuttumattomat paikat". Kun löydät sopivan homogeenisen paikkojen ryhmän, toista yo. kuvatulla tavalla valintojen lisäämistä ja ajoja.

"Ohita..." alkuisilla valinnoilla määritetään, että esim.

  • pienillä kirjoittuja "mlk" sanoja ei tulkita itsenäisiksi paikannimiksi
  • talon nimessä "Mansikkala 3" olevaa numeroa ei myöskään tulkita niin
  • 3 merkkiä lyhyempiä sanaoja ei pidetä itsenäisiksi nimiksi


"Yritä..." alkuiset valinnat ovat työkalussa kokeiluluonteista koneälykkyyttä. Kokeile niitähän!

Kun olet käynyt muuntaen läpi kaikki gedco-tiedoston paikat, aja lopuksi muunnos (MISSÄ?), jolla muunnetaan kaikki PLAC-X-tunnisteet taisin PLAC-tunnisteeksi. Sehän on gedcom-standardin vakiotunniste paikoille.